30+ Punctuation exercise with answer board question pdf download

Board Exam Preparation
Punctuation
[There are ten errors in the use of punctuation marks in the following text. Rewrite the text correcting the errors. 0.5x10=5]

English 2nd Paper
Punctuation exercise with answer pdf download

1. There are ten errors in the use of punctuation marks in the following text. Rewrite the text correcting the errors : [Dhaka Board]
Abid : We are about to finish our H.S.C examination Are you thinking about your future
Hasib : Yes, what about you
Abid : I want to pursue higher education what are your plans
Hasib : I rather follow some vocational courses to make my career
Abid : Really have you thought of any particular vocation
Hasib : Yes. 1 would like to join the Fashion Design course This career has a prospect these days
Abid : Is it suitable for boys
Hasib : Why not Boys are as good as girls in many professions now-a-days Whats your future plan
Abid : I would like to go for teaching
Hasib : Its a good profession for a studious boy like you

Answer:
Abid : We are about to finish our H.S.C examination. Are you thinking about your future?
Hasib : Yes, what about you?
Abid : I want to pursue higher education. What are your plans?
Hasib : I rather follow some vocational courses to make my career.
Abid : Really! Have you thought of any particular vocation?
Hasib : Yes, I would like to join the Fashion Design course. This career has a prospect these days.
Abid : Is it suitable for boys?
Hasib : Why not? Boys are as good as girls in many professions now-a-days. What's your future plan?
Abid : I would like to go for teaching.
Hasib : It's a good profession for a studious boy like you.

2. There are some errors in the use of punctuation marks in the following text. Re-write the text correcting those errors : [Cumilla Board]
how is your father rana said mr karim he is very well thank you replied rana i am glad to hear that he is in good health said mr karim.

Answer:
"How is your father, Rana?" said Mr. Karim.
"He is very well, thank you", replied Rana.
"I am glad to hear that he is in good health”, said Mr. Karim.

3. There are ten errors in the use of punctuation marks in the following text. Rewrite the text correcting the errors : [Rajshahi Board]
"I'm not in the least hungry," my guest sighed "but if you insist I don't mind having some asparagus."
I ordered them.
"Aren't you going to have any"
"No I never eat asparagus."
"I know there are people who don't like them. The fact is you ruin your palate by all the meat you eat."
"Coffee" I said
"Yes, just an ice-cream and coffee" she answered.

Answer:
"I'm not in the least hungry," my guest sighed, "but if you insist I don't mind having some asparagus."
I ordered them.
"Aren't you going to have any?"
"No, I never eat asparagus."
"I know there are people who don't like them. The fact is you ruin your palate by all the meat you eat."
"Coffee?" I said.
"Yes, just an ice-cream and coffee," she answered.

4. There are ten errors in the use of punctuation marks in the following text. Re-write the text correcting the errors : [Dinajpur Board]
Aryan : Do you read newspaper regularly Farhan
Farhan : Yes I do. What's about you
Aryan : To tell you frankly I do not read newspaper regularly.
Farhan : Why you get enough time during the break in the college.
Aryan : Yes I do get but I do not like. Moreover I think it is a wastage of time.
Farhan : Remember newspaper is called the 'store house' of knowledge. The more you will read newspaper the more you will learn.
Aryan : Then, from today, I will start reading newspaper
Farhan : Yes, that's like a good friend.

Answer:
Aryan : Do you read newspaper regularly, Farhan?
Farhan : Yes, I do. What's about you?
Aryan : To tell you frankly, I do not read newspaper regularly.
Farhan : Why? You get enough time during the break in the college.
Aryan : Yes, I do get, but I do not like. Moreover, I think it is a waste of time.
Farhan : Remember, newspaper is called the 'storehouse' of knowledge. The more you will read newspaper, the more you will learn.
Aryan : Then, from today, I will start reading newspaper.
Farhan : Yes, that's like a good friend.

5. There are ten errors in the use of punctuation marks in the following text. Rewrite the text correcting the errors : [Jashore Board]
Tourist : How old is the edifice guide
Guide : Madame its a 15th century edifice
Tourist : What a wonderful edifice it is
Guide : It was built by Akbar the then emperor of India.
Tourist : Oh! I see
Guide : Madame we should move now. The sun is about to set. It would be dark soon.
Tourist : Isn't the place safe?
Guide : It is. But the security does not allow anybody after sunset.

Answer:
Tourist : How old is the edifice, Guide?
Guide : Madame, it’s a 15th century edifice.
Tourist : What a wonderful edifice it is!
Guide : It was built by Akbar, the then emperor of India.
Tourist : Oh! I see.
Guide : Madame, we should move now. The sun is about to set. It would be dark soon.
Tourist : Isn’t the place safe?
Guide : It is. But the security does not allow anybody after the sunset.

6. There are ten errors in the use of punctuation marks in the following text. Rewrite the text correcting the errors : [Chattogram Board]
Son : Did you keep a diary during the liberation war
Father : Yes I did.
Son : Can I have a look at it?
Father : I'm afraid, Ive lost it.
Son : Can you remember anything about it
Father : Yes, 1 remember one event there were lots of sounds and bangs out side one night. You wanted to look out but we didn’t let you.
Son : Why
Father : Because it was very dangerous. You were only four years old then
Son : I can’t remember anything.
Father : Its natural. No one can remember all from early childhood

Answer:
Son : Did you keep a diary during the Liberation War?
Father : Yes, I did.
Son : Can I have a look at it?
Father : I’m afraid, I’ve lost it.
Son : Can you remember anything about it?
Father : Yes, I remember one event. There were lots of sounds and bangs outside one night. You wanted to look out but we didn’t let you.
Son : Why?
Father : Because it was very dangerous. You were only four years old then.
Son : I can’t remember anything.
Father : It’s natural. No one can remember all from early childhood.

English 2nd Paper Board Question with answer pdf download

7. There are ten errors in the use of punctuation marks in the following text. Rewrite the text correcting them : [Sylhet Board]
Entering the study my elder brother looked around and burst out in disgust How dirty you have made the room! Why do you use it if you cant keep it tidy
I said, i am extremely sorry I have been a nuissance In future youll never see the room in such a bad condition I promise

Answer:
Entering the study, my elder brother looked around and burst out in disgust, "How dirty you have made the room! Why do you use it if you can't keep it tidy?"
I said, I am extremely sorry. I have been a nuisance. In future, you will never see the room in such a bad condition, I promise."

8. There are ten errors in the use of punctuation marks in the following text. Rewrite the text correcting the errors : [Barishal Board]
Myself : Good morning Rana. How are you?
Rana : I am so so and you
Myself : I am well. But why aren't you completely well.
Rana : In every examination I'm cutting a sorry figure.
Myself : Whats the reason? Dont you utilize your time properly?
Rana : I spend most of the time in watching TV.
Myself : Recreation is necessary. But spending too much time on this has no good side.
Rana : I don't feel bored in watching TV.
Myself : But as a student, you should study more and more.
Rana : Thank you for your good advice.
Myself : Welcome.

Answer:
Myself : Good morning, Rana. How are you?
Rana : I am so so, and you?
Myself : I am well. But why aren’t you completely well?
Rana : In every examination, I am cutting a sorry figure.
Myself : What’s the reason? Don’t you utilize your time properly?
Rana : I spend most of the time in watching TV.
Myself : Recreation is necessary but spending too much time on this has no good side.
Rana : I don’t feel bored in watching TV.
Myself : But as a student you should study more and more.
Rana : Thank you for your good advice.
Myself : Welcome.

9. There are ten errors in the use of punctuation marks in the following text. Re-write the text correcting the errors : [Dhaka Board]
A : Whats solar energy?
B : Its one of the renewable energy sources.
A : Why is it called green energy.
B : Well its green energy because it helps us keep the earth green I mean it doesn't emit any pollutant in the atmosphere when we produce and use it.
A : I see then it must be a clean source of energy.
B : Exactly. And thats why its also called clean energy.

Answer:
A : What’s solar energy?
B : It’s one of the renewable energy sources.
A : Why is it called green energy?
B : Well, it’s green energy because it helps us keep the earth green. I mean, it doesn't emit any pollutant in the atmosphere when we produce and use it.
A : I see. Then it must be a clean source of energy.
B : Exactly. And that’s why it’s also called clean energy.

10. There are ten errors in the use of punctuation marks in the following text. Rewrite the text correcting the errors : [Cumilla Board]
Arif : Hello How are you Zakia?
Zakia : Fine. What about you
Arif : Well I was a bit sick
Zakia : Really What happened
Arif : Stomach upset. I had outside food. It troubled my stomach.
Zakia : That's why I always try to avoid outside food they are unhygienic.
Arif : I'm not going to have it anymore.
Zakia : Anyway you take care bye.
Arif : Bye.

Answer:
Arif : Hello! How are you, Zakia?
Zakia : Fine. What about you?
Arif : Well, I was a bit sick.
Zakia : Really! What happened?
Arif : Stomach upset. I had outside food. It troubled my stomach.
Zakia : That's why I always try to avoid outside food. They are unhygienic.
Arif : I'm not going to have it anymore.
Zakia : Anyway, you take care. Bye.
Arif : Bye.

11. There are ten errors in the use of punctuation marks in the following text. Rewrite the text correcting the errors : [Rajshahi Board]
Husband : Cant you cook food properly
Wife : I cook food properly the problem is with you.
Husband : Really these foods are crap they taste pathetic.
Wife : I spend time in the kitchen from morning till afternoon. I work hard. I take care of two children at home. What do you do?
Husband : I work hard and earn money that you spend lavishly.
Wife : How dare you say that
Husband : Well that is the truth

Answer:
Husband : Can't you cook food properly?
Wife : I cook food properly. The problem is with you.
Husband : Really! These foods are crap. They taste pathetic.
Wife : I spend time in the kitchen from morning till afternoon. I work hard. I take care of two children at home. What do you do?
Husband : I work hard and earn money that you spend lavishly.
Wife : How dare you say that!
Husband : Well, that is the truth.

12. There are some errors in the use of punctuation marks in the following text. Rewrite the text correcting those errors : [Dinajpur Board]
how is your father rana said mr karim he is very well thank you replied rana i am glad to hear that he is in good health said mr karim.

Answer:
"How is your father, Rana?" said Mr Karim. "He is very well. Thank you," replied Rana. "I am glad to hear that he is in good health," said Mr Karim.

13. There are ten errors in the use of capitalization and punctuation marks in the following text. Rewrite the text correcting the errors : [Jashore Board]
Nazmul : Excuse me where is the nearest hospital
Arafat : Its about 2 kilometers from here You will have to hire a taxi You can also go by bus
Nazmul : I see Is there a bus station near here
Arafat : Yes there is a bus stop at the corner
Nazmul : Thank you.
Arafat : Dont mention it

Answer:
Nazmul : Excuse me. Where is the nearest hospital?
Arafat : It's about 2 kilometers from here. You will have to hire a taxi. You can also go by bus.
Nazmul : I see. Is there a bus station near here?
Arafat : Yes, there is a bus stop at the corner.
Nazmul : Thank you.
Arafat : Don't mention it.

14. There are ten errors in the use of punctuation marks in the following texts. Rewrite the texts correcting the error :  [Chattogram Board]
Good Morning where are you going" said the merchant. I was just coming to see you said the youth. "What do you want" "Please help me to earn my bread by the labour of my hands. "Do you really want work!" said the merchant, yes if you have any." "Then follow me and carry the box from the shop to my house." "By Allah I'm really grateful to you." said the youth.

Answer:
"Good morning! Where are you going?" said the merchant. "I was just coming to see you." said the youth. "What do you want?" "Please, help me to earn my bread by the labour of my hands." "Do you really want a work?" said the merchant. "Yes, if you have any?" "Then follow me and carry the box from the shop to my house." "By Allah! I'm really grateful to you" said the youth.

15. There are ten errors in the use of punctuation marks in the following text. Re-write the text correcting the errors : [Sylhet Board]
Tourist : How old the edifice guide
Guide : Madame its a 15th century edifice
Tourist : What a wonderful edifice it is
Guide : It was built by Akbar the emperor of India.
Tourist : Oh I see
Guide : Madame we should move now. The sun is about to set. It would be dark.
Tourist : Isn't the place safe?
Guide : It is. But the security does not allow anybody after the sunset.

Answer:
Tourist : How old the edifice guide? 
Guide : Madame, it's a 15th century edifice.
Tourist : What a wonderful edifice it is!
Guide : It was built by Akbar, the emperor of India.
Tourist : Oh! I see.
Guide : Madame, we should move now. The sun is about to set. It would be dark.
Tourist : Isn't the place safe? 
Guide : It is. But the security does not allow anybody after the sunset.

16. Rewrite the following text correcting the errors in punctuation : [Barishal Board]
Student : May I come in Sir?
Principal : Yes come in
Student : Good morning Sir
Principal : Good morning how can I help you
Student : Sir we would like to arrange a study tour
Principal : It's a great idea Ill appreciate it Submit an application to me so that I can take step in favour of you.
Student : Ok Sir. We will write an application on behalf of the students
Principal : Ok, see you
Student : Thank you very much, Sir
Principal : You are most welcome

Answer:
Student : May I come in Sir?
Principal : Yes, come in.
Student : Good morning, Sir.
Principal : Good morning! How can I help you?
Student : Sir, we would like to arrange a study tour.
Principal : It's a great idea. I'll appreciate it. Submit an application to me so that I can take step in favour of you.
Student : Ok, Sir. We will write an application on behalf of the students.
Principal : Ok, see you.
Student : Thank you very much, Sir.
Principal : You are most welcome.

17. Rewrite the following text correcting the errors in punctuation :
Newton : Excuse me where is the nearest hospital
Shuvro : Its about 3 kilometers from here You have to hire a taxi You can also go by bus
Newton : I see Is there a bus station near here
Shuvro : Yes there is a bus stop at the corner
Newton : Thank you.
Shuvro : Don't mention it.

Answer:
Newton : Excuse me, where is the nearest hospital?
Shuvro : It's about 3 kilometers from here. You have to hire a taxi. You can also go by bus.
Newton : I see. Is there a bus station near here?
Shuvro : Yes, there is a bus stop at the corner.
Newton : Thank you.
Shuvro : Don't mention it.

18. Rewrite the following text correcting the errors in punctuation :
Marie : You're really fit Paul. do you exercise very much?
Paul : Well I almost always get up early and I lift weight for an hour.
Marie : You're kidding.
Paul : No. And then go swimming
Marie : Wow how often do you exercise like that?
Paul : About five times a week. What about you?
Marie : Oh I hardly ever exercise. I usually just watch TV in my free time. Often my mom says Marie darling, don't be a potato couch.

Answer:
Marie : You're really fit, Paul. Do you exercise very much?
Paul : Well, I almost always get up early and I lift weight for an hour.
Marie : You're kidding.
Paul : No. And, then go swimming.
Marie : Wow! How often do you exercise like that?
Paul : About five times a week. What about you?
Marie : Oh, I hardly ever exercise. I usually just watch TV in my free time. Often my mom says, "Marie, darling, don't be a potato couch."

19. Rewrite the following text correcting the errors in punctuation :
"Mina have you done your English lesson today'?" asked the teacher "Yes sir" she replied. "But I haven't understood one grammatical point." "Come to my room. Ill help you," said the teacher. Thank you sir she smilingly said.

Answer:
"Mina, have you done your English lesson today?" asked the teacher. "Yes, sir," she replied. "But I haven't understood one grammatical point." "Come to my room. I'll help you," said the teacher. "Thank you, sir," she smilingly said.

20. Rewrite the following text correcting the errors in punctuation :
Student should know that to pass in the exam is one thing and to know is another thing. one can pass in the examination without knowing anything there are many ways to pass in the examination but there is only one way to know it is hard work. if you want to know you must read vigorously there is no other short cut students of our country to our utter surprise simply want to pass in the examination they don't bother at all how much they have known they have become totally certificate oriented.

Answer:
Student should know that to pass in the exam is one thing, and to know is another thing. One can pass in the examination without knowing anything. There are many ways to pass in the examination. But there is only one way to know; it is hard work. If you want to know you must read vigorously. There is no other short cut. Students of our country to our utter surprise simply want to pass in the examination. They don't bother at all how much they have known. They have become totally certificate oriented.

21. Rewrite the following text correcting the errors in punctuation :
Dear Mitu,
How are you I am well by the grace of Allah. I missed you on the Birth day so much. How lonely I felt without you seeing me very depressed my friends-Zarin Tomal and Mayeesha tried their best to cheer me up. Have you got the saree I sent for you? have you liked it? I hope I will see you next week No more today Take care of your health.
Yours loving
Bipu.

Answer:
Dear Mitu,
How are you? I am well by the grace of Allah. I missed you on the bid day so much. How lonely I felt without you! Seeing me very depressed, my friends-Zarin, Toma and Mayeesha tried their best to cheer me up. Have you got the saree I sent for you? Have you liked it? I hope I will see you next week. No more today. Take care of your health.
Yours loving,
Bipu.

22. Rewrite the following text correcting the errors in punctuation :
oh doctor im so upset said the woman my husband seems to be wandering in his mind don't let that worry you I know your husband he cant go far

Answer:
"Oh, doctor! I'm so upset," said the woman. "My husband seems to be wandering in his mind." "Don't let that worry you. I know your husband. He can't go far."

23. Rewrite the following text correcting the errors in punctuation : Jhenaidah Cadet College, Jhenaidah Question
how can you do the work in two days nobody agrees to do it less than four i said to the boy i am confident i shall finish it as I have told you he replied.

Answer:
"How can you do the work in two days? Nobody agrees to do it less than four," I said to the boy. "I am confident. I shall finish it as I have told you," he replied.

24. Rewrite the following text correcting the errors in punctuation :
My dear friends, said the piper. I know a charm by which I can get rid you of these rats but you must pay me one thousand guilders for this service. One thousand guilders cried the man. we will give you ten thousand if you can get rid of us of these rats.

Answer:
"My dear friends," said the piper. "I know the charm by which I can get rid you of these rats but you must pay me one thousand guilders for this service." "One thousand guilders!" cried the man. "We will give you ten thousand if you can get rid of us of these rats."

25. Rewrite the following text correcting the errors in punctuation :
There goes a proverb A barking dog seldom bites When a dog is powerless to bite, it wants to show its ability by barking. It thinks that if it barks people will be scared, but people are always more intelligent than dogs. Instead of being afraid people laugh at the barking of the powerless dogs. In our society there are also many powerless persons but they pretend to be powerful. By this pretension they want to serve their purpose. Such causes are not rare rather

Answer:
There goes a proverb, ‘A barking dog seldom bites’. When a dog is powerless to bite, it wants to show its ability by barking. It thinks that if it barks, people will be scared. But people are always more intelligent than dogs. Instead of being afraid, people laugh at the barking of the powerless dogs. In our society, there are also many powerless persons but they pretend to be powerful. By this pretension, they want to serve their purpose. Such causes are not rare rather many in number. We all should be careful of those powerlessly powerful persons.

26. Rewrite the following text correcting the errors in punctuation :
Eight anas Sir Give me eight anas only" said the boy. Hey you Come here. How many square meals do you have" asked Zayed. "None a slice of bread bought with begged money, some leftover rice from hospital attendants all I live on" the boy replied. "What's your name" asked Zayed Robi" said the boy.

Answer:
"Eight anas, Sir. Give me eight anas only," said the boy. "Hey! You, come here. How many square meals do you have?" asked Zayed. "None." A slice of bread bought with begged money, some leftover rice from hospital attendants all I live on," the boy replied. "What's your name?" asked Zayed. "Robi," said the boy.

27. Rewrite the following text correcting the errors in punctuation :
Son : Have you finished your cooking mother? My time is up if I do not start now I will again be late today.
Mother : I will need only ten minutes more by this time you dress up yourself.
Son : I have already done it now I am waiting for food
Mother : I am coming my child don’t worry I will give you a drop if necessary
Son : Then I have no problem to wait. Please ask your driver to make the car ready
Mother : Ok. No problem, I myself will drop you at your college.
Son : That’s like a good mother.

Answer:
Son : Have you finished your cooking, mother? My time is up. If I do not start now, I will again be late today.
Mother : I will need only ten minutes more. By this time, you dress up yourself.
Son : I have already done it. Now, I am waiting for food.
Mother : I am coming, my child. Don’t worry. I will give you a drop if necessary.
Son : Then I have no problem to wait. Please ask your driver to make the car ready.
Mother : Ok, no problem. I myself will drop you at your college.
Son : That’s like a good mother.

28. Rewrite the following text correcting the errors in punctuation :
"Whats your dream? Do you have any dream" asked Zayed Robi said tenderly "Yes I have a dream. My dream is a full plate of rice. "Come with me" said Zayed holding his hand "Im going to materialize your dream."

Answer:
"What is your dream? Do you have any dream?" asked Zayed. Robi said tenderly, "Yes, I have a dream. My dream is a full plate of rice." "Come with me," said Zayed holding his hand. "I'm going to materialize your dream."

29. Rewrite the following text correcting the errors in punctuation :
Tourist : How old is the edifice guide
Guide : Madame its a 15th century edifice
Tourist : What a wonderful edifice it is
Guide : It was built by Akbar the emperor of India.
Tourist : Oh I see
Guide : Madame we should move now. The sun is about to set. It would be dark.
Tourist : Isn't the place safe?
Guide : It is. But the security does not allow anybody after the sunset.

Answer:
Tourist : How old is the edifice, guide?
Guide : Madame, it's a 15th century edifice.
Tourist : What a wonderful edifice it is!
Guide : It was built by Akbar, the emperor of India.
Tourist : Oh, I see!
Guide : Madame, we should move now. The sun is about to set. It would be dark.
Tourist : Isn't the place safe?
Guide : It is. But the security does not allow anybody after the sunset.

30. Rewrite the following text correcting the errors in punctuation :
A : I love you. I cannot live without you.
B : What how is it possible our circumstances are different.
A : That means if circumstances were same you could love me.
B : Actually I didnt mean it.
A : Youre really stone hearted. I know your inevitable circumstances are resisting you from expressing your love for me. However I'll love you forever.

Answer:
A : I love you! I cannot live without you.
B : What? How is it possible? Our circumstances are different.
A : That means, if circumstances were same, you could love me.
B : Actually I didn't mean it.
A : You're really stone-hearted. I know your inevitable circumstances are resisting you from expressing your love for me. However, I'll love you forever.
B : Rubbish!
Post a Comment (0)
Previous Post Next Post